Varmevekslere

Det stilles strenge krav til varmevekslere. Hovedoppgaven til en varmeveksler er å konvertere energi fra et mediet til et annet, derav navnet varmeveksler.

Varmevekslere brukes vanligvis til å overføre energi fra et mediet til et annet, men kan også brukes som trykkavlaster, eller for å skape hydraulisk skille mellom to medier. Varmevekslere kommer i en mengde forskjellige former og størrelser alt etter bruksområdet.

De vanligste varmevekslere vi har er væske-væske, luft-til-væske, luft-til-luft. Pris og ytelse er to nøkkelfaktorer når vi dimensjonerer varmevekslere. Da er det greit å vite hva som driver prisen opp eller ned. Den viktigste faktoren som påvirker prisen er LMTD. Enkelt forklart vil dette si forskjellen på temperaturen over varmeveksleren, altså temperatur på side 1 og temperatur på side 2.

Lav LMTD er lik høyere pris, men er mer driftsøkonomisk for anlegget i sin helhet. Dette er fordi man har mindre termisk tap mellom mediene, og vanligvis mindre trykktap. Rent fysisk så vil lavere LMTD medføre økt areal, som igjen gir høyere pris. Ser man på anlegget under ett, så vil man ofte kunne forsvare en høyere pris, les lavere LMTD, for å kunne høste gevinsten via bedre driftsforhold, les lavere strømutgifter. Den økte kostnaden vil da normalt tilbakebetale seg over tid, ca 3-5år.

Vi som dimensjonerer varmevekslere må ta hensyn til en del forskjellige parametre, som f.eks. kapasitet, temperatur, areal, trykktap og type mediet. Til dette bruker vi forskjellige dimensjoneringsprogrammer. Her kan vi legge inn alle dine parametre og krav, for så å presentere den optimale varmeveksleren til deg. Det er greit å få med seg at selv om en "hyllevare" varmeveksler kan passe greit inn i prosjektet, så er det ikke sikkert denne er den beste. 

Et annet viktig poeng er å velge rett mediet til jobben. Et svært godt eksempel på dette er varmeoverføringsvæske til næringsmiddelindustrien. Her brukes det normalt propylen glykol, som er giftfritt. Ulempen er at det blir svært seigt ved lave temperaturer. Dette medfører økt trykktap, lavere ytelse og høyere kostnad. Her kan kan man spare en god del ved å bruke Kilfrost ALV. Man kan altså bruke mindre veksler, spare en god del penger, kun på å skifte væsken. 

Åpningstid: 24/7/365

Relaterte artikler

Utleie av kjøling! Enten du ønsker å leie små kjøleenheter, leie større kjøleanlegg eller tilbehør til ditt eksisterenede kjøleanlegg, så kan vi være behjelpelige med å finne de rette løsningene. Vi produserer i henhold til dine ønsker og krav. Energy Rent AS tilbyr mobile leieløsninger og har et omfattende utvalg. 

Energy Rent AS kan utleie! Hos oss kan du leie dampkjel! Dampanlegg er ofte kritiske for driften. Meierier, raffinerier, sykehus og lignende er helt avhengig av damp. Vi vet at hvor viktig det er å opprettholde driften på dampanlegg 24/7. 

Tilbakemelding
Navn:
E-post:
*
Telefon:
Kommentar:
Skriv inn koden