Portabel Aircondition

Portabel Aircondition! Det er ikke mange ting som er mer frustrerende enn å ha det for kaldt eller for varmt. Om sommeren blir det fort for varmt og om vinter blir det for kaldt.

Folk flest liker å ha en romtemperatur mellom 18-22C, og gjerne midt mellom, altså 20C. Det hjelper lite å åpne vinduet på soverommet når det er 27C ut om sommeren, og like lite å åpne vinduet når det -10C om vinteren.

Heldigvis finnes det flere løsninger på markedet. Vi snakker selvfølgelig om portabel aircondition eller flyttbar varmepumpe om vi skal fornorske uttrykket litt.

Først litt teknikk. Hvordan virker en varmepumpe egentlig? For å forstå dette litt bedre så er det greit å vite hva som er hovedkomponentene i en varmepumpe.

En varmepumpe består av 4 hovedkomponenter, kompressor, kondensator, strupeorgan/strupeventil og en fordamper. Under er det lagt til et diagram som viser prosessen i et Log Hp diagram. Det er satt et nummer på hvert nøkkelelement.

log-hp-diagram.JPG

Punkt 1 - Inn på kompressor

Punkt 2 - Ut av kompressor

Punkt 3 - Inn på kondensator

Punkt 4 - Underkjøling

Punkt 5 - Inn på strupeventil

Punkt 6 - Inn på fordamper

Punkt 7 - Ut av fordamper

Punkt 8 - Sugerør

En varmepumpe, kjølemaskin, eller et kjøleskap og fryseboks for den saks skyld, jobber alle etter dette prinsippet. Det som er avgjørende for hva denne prosessen blir brukt til er temperaturområdene, og på hvilken siden vi henter temperaturen på, altså på varm eller kald side.

En portabel aircondition jobber også etter dette prinsippet. Når vi ønsker varme for eksempel så henter vi varmen ut på den varme siden av prosessen. Det som ikke mange vet eller tenker over er at man MÅ kjøle noe for å hente ut varme.

Det er fordi vi må hente energien som vi bruker som varme fra en plass. I en panelovn er det strømmen som blir brukt som energikilde, i en varmepumpe så er det å kjøle noe som gir varmen i den andre enden.

Tenk på er kjøleskap for eksempel. Det er kaldt inni for å kjøle maten vår, men forsøk å ta hånda på baksiden av kjøleskapet. Her vil du kjenne at det kan bli ganske varmt.

Det er altså denne varmen vi utnytter i en varmepumpe. Egentlig så kjøle vi ikke, vi opptar varme. Energien går fra varmt til kaldt. Det er fordi vi bruken en spesiell væske som fordamper, og når man fordamper så opptar man energi.

Nå som du skjønner prinsippene kan vi bevege oss over på det mer håndfaste. En portabel aircondition er en boks som lar deg kjøle ned soverommet om sommeren eller varme opp stua om vinteren. 

Utfording med avgitt varme

De man finner på markedet i dag har et par store svakheter. Den første store svakheten er at de har både fordamper og kondensator i en og samme boks. Det ble nevnt tidlige i artikkelen at man får både kjøling og varme på samme tid. Vil man ha kjøling for eksempel, ja da vil det bli produsert varme, og denne varmen må ut av den portable aircondition uniten.

Vanligvis skjer dette via et rør på omlag 150mm i diameter. Dette røret vil avgi varme mens den varme lufta blir dumpet ut av rommet. Man mister altså en god del kjølekapasitet som går til å kjølen ned den varme lufta som skal ut!

Den andre negative tingen er at man må ha et rør for å dumpe varmen. Dette røret må ha et hull, eller en åpning, som igjen medfører at varmen får en nye sjanse til å snike seg inn. Ikke ser det spesielt pent ut heller å ha et rør liggende heller.

Utfordinger med kondens

Når man kjøler ned luft vil man felle ut vann. Vann som er naturlig i luften blir felt ut akkurat som på en lufttørker. Faktisk så er en lufttørker ikke noe mer enn en fordamper i en kjøleprosess.

De er selvfølgelig spesielt optimalisert for å felle ut vann, ved at fordamperen er underdimensjonert slik at temperaturdifferensen mellom fordamperen og lufta blir størst mulig. Dette er veldig enkelt forklart men det holder her nå.

Det er ikke alle produsentene av portabel aircondition som har tenkte på dette. Det vil si at man vil få en utfordring med utfelt vann, og ikke rent lite vann heller. Det kan bli bøttevis hvis forholdene er de rette. 

Utfordinger med støy

Man opplever ofte at portabel aircondition støyer en del. Dette gjør ar de er totalt uegnet for soverom, eller kontor for den saks skyld. De har ofte en gjevn dur som kommer fra kompressoren.

Portabel Aircondition - Løsningene

Det finnes portable aircondition løsninger som unngår det mye av det som nettopp har blitt nevnt. Måten dette blir gjort på er å etterligne en fastmonter varmepumpe, i den forstand at man har en utedel og en innedel.

De har often en mye større kapasitet, er mer fleksibel med tanke på plassering, har lengre kastelengde på luften osv. Med integrert kondenspumpe og slangeopplegg for å transportere kondensen ut, så ligger slike løsninger lysår foran.

Vi har portabel aicondition løsninger for røffe forhold, som industri, prosessanlegg og vi har portabel aircondition løsninger som egner seg mer på kontoret eller i restauranten.

Åpningstid: 24/7/365

Relaterte artikler

Utleie av kjøling! Enten du ønsker å leie små kjøleenheter, leie større kjøleanlegg eller tilbehør til ditt eksisterenede kjøleanlegg, så kan vi være behjelpelige med å finne de rette løsningene. Vi produserer i henhold til dine ønsker og krav. Energy Rent AS tilbyr mobile leieløsninger og har et omfattende utvalg. 

Hos oss kan du leie varmepumper! Energi og miljø er to viktige drivere for å velge varmepumpe til ditt prosjekt. Vi leier ut primært varmepumper av typen luft-til-vann, men kan levere andre typer alt etter behov. 

Tilbakemelding
Navn:
E-post:
*
Telefon:
Kommentar:
Skriv inn koden